Vill du strömma din musik trådlöst via Bluetooth med full ljudkvalitet?
I ett antal år nu har vi fått frågan om vi kan bygga in Bluetoothmottagare (BT-mottagare) i våra förstärkare. Hittills har vi avböjt, eftersom de BT-mottagare vi testat inte har kunnat matcha den mycket höga ljudkvalitet som våra förstärkare (och även högalare för den delen) har. Det har rört sig om bakgrundsstörningar och/eller ett ganska oengagerat, detaljfattigt ljud jämfört med det vi och våra kunder är vana vid.
Kanske skulle det duga för personer med låga krav, lite bakgrundsmusik eller för bärbara högtalare, men definitivt inte för våra förstärkare och högtalare. Det skulle kunna skada vårt rykte.
Så vi har i stället rekommenderat inköp av en extern BT-mottagare, och sedan byta upp sig allteftersom tekniken utvecklas ytterligare.
Under tiden har vi testat nya versioner av BT-mottagare för inbyggnad, och äntligen, sent år 2022, kom det ut en som verkade tillräckligt bra. "Bluetooth 5.0 MP3 Lossless" skrev tillverkaren. Vi var skeptiska  men blev rejält överraskade när vi anslöt den och testade.
Vi hade kopierat musikfilerna som de var till vår Xiaomi-mobiltelefon som sedan användes som ljudkälla för trådlös överföring till vår Poweramp 5 via Bluetooth till det nya BT-kortet.
Till vår förvåning kunde vi inte höra någon skillnad mellan BT-ljudet och ljudet direkt från vår stationära dators kabelanslutna HD-audio-kort.

Så...
Äntligen kan vi börja bygga in Bluetoothmottagare i våra förstärkare utan att behöva acceptera ett sämre ljud. (Förutsatt, givetvis, att det inte är något fel på mobilen/plattan eller själva musikfilen.)

När det här skrivs är det den 19 januari 2023. Inom de närmaste dagarna börjar vi bygga in de nya BT-korten i vår förförstärkare Preamp 2. Vi måste bara komplettera BT-korten med strömförsörjning (omvandling av ingående 12V till de 5V BT-kortet drivs med) och ansluta det internt till moderkortet. Priset för Preamp 2BT som den kommer att kallas blir 300 kr högre än i grundutförandet utan Bluetooth.
Om du redan har en Preamp-2 och vill ha det nya BT-kortet inmonterat gör vi det för 500 kr. (Det tar längre tid än när det görs i samband med monteringen av en Preamp 2.
Sedan kan du använda den som vanligt förutom att den nu tar emot strömmande musik via Bluetooth.
Vi överväger också att ta fram en variant av förförstärkaren där BT-mottagaren ersätter RIAA-steget, alltså en med enbart linjeingångar och Bluetooth (och, givetvis, kontroller för volym, balans, bas och diskant).
Möjligen kommer vi också att kunna erbjuda slutsteget Poweramp 5 med inbyggt BT-stöd, men vi vet ännu inte exakt hur vi kommer att göra detta. Troligen så att BT-mottagaren får korta sladdar ut, som kan kopplas till slutstegets ingångar när man vill ha BT-ljud, urkopplade när man vill ansluta något med kabel.
För att "satsa på rätt häst" så att säga, är vi tacksamma om ni som har synpunkter på vilket just ni skulle vilja se hör av er. Så kan vi börja med den variant som de flesta vill ha.