bygg högtalare själv konstruera montera älska njuta lyssna bäst bästa billiga lågpris bygg själv bygga själv köpa köptips audiofil audiofilhögtalare Hi-Fi hifi hajfaj perfekt ljud musik musikälskare perfekta studiomonitorer studiohögtalare hifihögtalares

VH-1 voigthorn
Av copyrightskäl anges bara måtten på delarna på ritningen och materiallistan (på papper) som medföljer HSV-1-högtalarsatserna.
Lådans yttermått: Höjd 135 cm, bredd 28,2 cm, djup 40 cm.


HVH-1, HVH-1F och HVH-1F2, högtalarsatser till VH-1, klicka här.

Lådan består av tio delar: Sidor, bakstycke, framstycke, lock, botten, två innerstycken och två avböjare.
Alla delar sågas till av 16 mm spånskiva. Monteringen är relativt enkel:
Innan monteringen tar man ut hålen för högtalarna i bafflarna (frontstyckena). Högtalarelementen monteras dock inte förrän lådan är färdiglimmad. De monteras alltså utifrån.
Som du ser, monteras bitarna på ett av sidostyckena.
Först av allt: Limma samman de båda innerstyckena. De skall limmas i rät vinkel mot varandra (90°). Vänta med fastlimning av dem i lådan, baffeln (fronten) måste sitta på plats först.

Lägg ett sidostycke på golvet eller arbetsbordet. Limma sedan först fast överdelen, eftersom den är lättast att placera kant-i-kant. Sedan bakstycket, underdelen, baffeln, innerstyckena och avböjarna. Observera att underdelen inte når ner till golvet. Detta är en av finesserna med konstruktionen, att vibrationer från bottenplattan inte leds ner i golvet och orsakar resonanser. Klär man sedan sidostyckenas ”golvyta” med filt, är risken för resonansproblem i stort sett borta.

Dämpning: Det bilden visar är hur vi dämpade originallådorna: De grå fälten på ritningen (bakstyckets insida ner till öppningen, överdelens insida och övre avböjarens insida) dämpas. Dessutom belägger man ena sidoväggen med dämpmaterial, men bara ned till själva mynningen (av utseendemässiga skäl). Det kan vara litet pyssligt att skära till de här bitarna, men det är väl värt besväret.

Som dämpmaterial rekommenderas filtmaterial. IKEA, Rusta mfl har plädar i syntetmaterial, c:a 5 mm tjocka, som fungerar utmärkt. Vi har använt Rustas "Flisan" för dämpning i högtalare och den funkar fint. (Och är billig!)
En nålfiltmatta (heltäckningsmatta) som är c:a 5mm tjock går också bra.
Den här dämpningen är bara till för att hindra att en stående våg uppstår. Materialvalet är därför inte kritiskt.

Ritning med alla mått, lista över de delar som ska sågas till och byggbeskrivningen medföljer HSV-1-satserna.

OBS. Eftersom vi numera har ett bredbandselement i den här konstruktionen kan man, om man vill ha "riktigt" 1970-talsljud (dvs med den färgning av diskanten som den tidens diskantelement med pappersmembran hade) bygga hornet med enbart bredbandselementet, alltså utan separat diskantelement och filter. Det blir förstås inte riktigt lika detaljerad diskant och den får mindre spridning i sidled än med den dometweeter vi har i våra HSV-1-satser. Om du huvurdsakligen spelar äldre musik är det helt OK, men mindre bra om du vill ha den spridning och höga detaljupplösning som diskantelementet i HSV-1-satserna har.
HVH-1, HVH-1F och HVH-1F2, högtalarsatser till VH-1, klicka här.
/Stefan Berge, Valutronic



40