Sidan skapad 2019-02-18, uppdaterad 2019-12-06
SQ-50-20

Litet format, men både stort och rent ljud.
Äntligen riktigt bra ljud, även i basregistret, i en lådstorlek som alla kan acceptera!Storleken är bara 20 (B) x 50 (H) x 30 (D) cm men den har ändå en basåtergivning som imponerar.
Högtalarelement och filter är samma som i övriga SQ-50-modeller, så ljudkvaliteten är också i toppklass.
Fungerar lika bra som studiomonitor som hemmahögtalare hos musikälskare med högt ställda krav.

Ljudet är som sagt av högsta klass, men det som slår en direkt när man spelar modern musik är förmågan att gå både djupt och rent. Bastunga låtar som Grace Jones  "Hurricane Dub" och Bass Mekaniks "Bass all day" (finns på Spotify) får ett imponerande tryck, utan att man behöver vrida på någon extrabas på förstärkaren. I butiken har vi datorn ansluten direkt till slutsteg, och de som lyssnat hittills har varit mycket imponerade. En del har till och med frågat om vi haft en subbaslåda inkopplad...

Lådan på bilden har basporten bakåt, men efter lite tester upptäckte vi att det gick utmärkt att ha den framåt i stället, och därmed kan högtalaren placeras direkt mot en vägg, i ett hörn, en bokhylla, stereobänk eller... var man vill. Varför inte uppe vid taket, som på den här bilden?

Då kan man möblera resten precis som man vill utan att behöva ta hänsyn till högtalarna.
Så PDF-ritningen här nedan har alltså båda alternativen.


Här ser du hur små lådorna faktiskt är.


Högtalarsats: HSQ-5020 F / F2. (Två varianter beroende på om du vill löda själv eller inte.)

Frekvensomfång 27 - 24 000 Hz enligt DIN 45500. (48 - 20 000 Hz -3 dB.)
DIN 45500 var en tysk (men internationellt accepterad) Hi-Fi-norm som tog hänsyn till hur känslig den mänskliga hörseln i praktiken är för variationer i en frekvenskurva. Tester utfördes på människor, och med tiden kom man fram till hur mycket volymen kunde variera inom frekvensområdet utan att människor upptäckte det vid musiklyssning. Det blev det streckade området på diagrammet här nedan.
Tillåten avvikelse inom 100 - 4 000 Hz: +/- 4 dB.
Tillåten avvikelse ytterligare -4 dB/oktav under 100 Hz och -3 dB/oktav över 4 kHz, se nedre svarta markeringen.

Blå kurva = SQ-50-20.
Grön kurva = En sluten låda med samma innervolym och samma högtalarelement och filter som SQ-50-20, nämligen MB-50, största varianten.
Att kurvorna är streckade över 100 Hz beror på att de då sammanfaller med varandra.

Någon kanske tycker att DIN-kurvan är för snäll, men i praktiken är den faktiskt realistisk.
Det rum du lyssnar på musik i ger sannolikt mycket större avvikelser från en linjär frekvenskurva, se de praktiska mätningar vi gjort, på den här sidan.) Men, som sagt, hörseln är inte särskilt krävande när det gäller den saken, annars hade man inte stått ut med att lyssna på musik inomhus.

Vill du ha ett par lättplacerade högtalare som ger rent och ofärgat ljud med en för storleken förvånansvärt djup och ren basåtergivning, bygg ett par SQ-50-20. Du kommer inte att ångra dig!
Om du har en inspelningsstudio gäller samma sak. Ljudåtergivningen är oerhört exakt och detaljrik. Med SQ-50-20 kan du lita på att det du hör stämmer med det som blir på inspelningen.

Högtalarsatser HSQ-50-20 / F / F2, klicka här.