Valutronic SQ-5020C
  Extra lättplacerad ortoakustisk högtalare med stort ljud!Bild: En av demohögtalarna i vår butik..
Högtalarsatserna hittar du här.

Sågmall och ritning till SQ-5020C högtalarlåda, PDF-fil, klicka här.

Ljudspridning i alla riktningar, även diskanten.

Högtalare av "Carlsson"-typ med fyra diskantelement i cirkel och uppåtriktat bas/mellan- element. Det gör att ljudet sprids i alla riktningar (utom nedåt, förstås), från djupaste bas till högsta diskant.
Man behöver alltså inte sitta på en viss plats eller höjd för att höra hela musiken. Du kan sitta var du vill och ni kan vara många som lyssnar samtidigt, var man sitter / står spelar ingen roll eftersom ljudet sprids i alla riktningar.
Om man har ett långsmalt rum och har vanliga högtalare vid ena kortvägen kan det bli stor volymskillnad beroende i vilken ände av rummet man befinner sig. Med SQ-5020C kan man placera dem på var sin sida vid mitten av långväggarna, så blir det aldrig mer än halva avståndet till dem jämfört med vanliga högtalare, med en jämnare ljudnivå som följd.

Basåtergivningen: Både djup och ren. Ingen vanlig "bullerbas".

Besökare i vår butik frågar ofta var vi har gömt subbaslådan när de lyssnar på våra SQ-5020C. Men vi har ingen, det behövs inte med de här lådorna. Vi blev själva förvånade när vi provlyssnade första gången. Ljudkällan i butiken är en stationär dator med HD-audio, ansluten direkt till vårt slutsteg, Poweramp 5. Alltså helt utan tonkontroller. Ändå är basåtergivningen imponerande.
Hög känslighet.

OK, bas i lådor med låg känslighet må så vara, men SQ-5020C ger hela  90 dB vid 1 W / 1 m. Ett högtalarpar ger alltså 93 dB redan vid 1 W per kanal, och det upplever de flesta som hög volym. När våra butikskunder själva ställer in volymen på förstärkaren brukar det handla om 0,2 - 0,5 watt per kanal.
RMS-effekten är 50 W per låda (Poweramp 5 är en perfekt matchning) vilket betyder att ett högtalarpar klarar upp till 109 dB ljudtryck (1 m avstånd i döddämpat rum, flera meter i ett "normalt" rum. Men riskerar hörselskador redan efter två minuter (!) per dag vid 109 dB ljudtryck ( enligt Arbetsmiljöverkets tabell).

Smart idé förbättrad med moderna komponenter

Stig Carlsson var inte dum när han i mitten av 1900-talet  kom fram med det här konceptet som han kallade "ortoakustiska" högtalare. Begreppet syftar på naturlighet, och han resonerade så här:
Om någon spelar på en fiol, flöjt eller ett piano så sprids ljudet i alla riktningar. Reflexer i rummet gör att man hör att musikerna är i just ditt rum, eftersom hjärnan förväntar sig den akustik som just ditt rum har.
För att inspelad musik också ska låta så här levande ska högtalarna också sprida ljudet i alla riktningar, så att hjärnan får de reflexer den förväntar av ditt rum.
Så långt teorin. Hur gick det i praktiken, gillade folk konceptet?
Ja, absolut. Hans OA-5 typ 2 blev Sveriges mest använda högtalare någonsin.  
Jämfört med det hemmaljud de flesta var vana vid så var det ett enormt lyft. Bestyckningen var ett bredbandselement  med diskantkon och fyra diskanter. Alla element hade pappersmembran.
För sin tid var det här ovanligt bra, men idag skulle man knappast använda något liknande i seriösa hifihögtalare.
Klicka här för en sida där man bland annat mätt upp frekvensgången.

I våra högtalarsatser använder vi ett modernt bas/mellanelement med gjuten aluminiumkorg, linjärt magnetsystem, låg rörlig massa (12,5 gram) stabilt exponentialformat polypropylenmembran med inverterad upphängning av syntetiskt gummi, allt för att ge bästa möjliga ljud och lång livslängd. Diskanterna har domformat silkesmembran och neodymmagnetsystem, med ovanligt låg distorsion och linjär frekvensgång. I filtret har vi luftlindad spole och polypropylenkondensatorer med en konjugatlänk på ingången.
Så vi har kombinerat Stig Carlssons utmärkta grundtanke med de mest välljudande komponenter vi hittat.
Resultatet är en lättplacerad högtalare med rent och naturligt ljud som man kan lyssna på i timmar utan att tröttna.
Och det bekräftas av våra kunder. Här är ett mejl av flera:

...och då är SQ-50 bland de bästa! Samma ljudkvalitet, men vanliga riktade högtalare.

Det är ingen slump att vi har allra högsta betyg (5 av 5 möjliga) både på Facebook och av våra kunder på Google My Business.*
Lådornas storlek är drygt 32 x 33 x 34 cm utvändigt, och är lättbyggda.
Räkna med några enstaka timmar, sedan har du ett ljud som kunde kostat tio gånger mer i en dyr Hi-Fi-butik.


En av våra kunder, Tomas Hagberg (vi fick använda namnet) gjorde extra fina SQ-5020C-lådor. Rundade hörn, metallgaller och allt vitlackat.Ett riktigt proffsjobb!Så vill du ha riktiga ortoakustiska högtalare med högklassig ljudåtergivning i ett behändigt format, bygg dina egna SQ-5020C-lådor, hur de ska se ut väljer du själv. Lackade, tapetserade, fanerade...
Vill du i stället ha riktade högtalare, se våra övriga SQ-50-varianter. De har lika högklassigt ljud men framåtriktade högtalarelement och därmed "vanlig" ljudbild.


© Valutronic september 2020