bygg högtalare själv konstruera montera älska njuta lyssna bäst bästa billiga lågpris bygg själv bygga själv köpa köptips audiofil audiofilhögtalare Hi-Fi hifi hajfaj perfekt ljud musik musikälskare perfekta studiomonitorer studiohögtalare hifihögtalare
Voigthorn VH-1
(Eller mera exakt: Vår formgivning av Voigts ”hybridhögtalare” från 1930-talet – en hybrid mellan linjärt expanderande ”backloaded” horn och kvartsvågspipa. Vi skriver voigthorn för enkelhetens skull. )

En hifi-entusiast beskrev skillnaden mellan ”vanliga” högtalare och horn så här:
”Horn låter definitivt inte slappa! Musiken hoppar på dig snarare än att blygt gömma sig någonstans långt bakom högtalarna.”
Det är alltså en liten extra "push" och fasthet samtidigt som en lätt förstärkning av övre mellanregistret ger en förstärkt närvarokänsla och "värme".

Konstruktionsidén patenterades av Paul Voigt, 1935. Du kan läsa mer om voigthornet här på wikipedia.
Ljudet hos VH-1 har en karaktär som påminner om högtalare från 1950 - 1980-talen så om du lyssnar mycket på äldre musik bidrar VH-1 till att få den rätta känslan i musiken. Det enda vi ändrat på är att vi i HSV-1-satsen kompletterat bredbandselementet med filter och diskantelement för ett renare diskantregister än det var förr i världen.
Så vill du ha den speciella ”värme” och förstärkta "luftighet" som ett voigthorn ger kommer du att uppskatta VH-1:an.

Vill du däremot att ljudåtergivningen ska vara mera exakt bör du i stället välja någon av våra SQ 50-högtalare, de är överlägsna de flesta högtalare när det gäller detaljrikedom och exakthet.

Byggbeskrivningar, sågmallar och monteringsanvisningar för våra högtalare mejlas numera som PDF-dokument till våra kunder i samband med beställningar. Se förklaring här.

HVH-1, HVH-1F och HVH-1F2, högtalarsatser till VH-1, klicka här.

Observera att det högtalarelement som hanterar bas och mellanregister i ett voigthorn måste vara noggrannt avstämt för lådan, det gäller både aktiv membranyta och resonansvåglängd. Första gången vi byggde voigthorn utgick vi från en beskrivning av Voigts originalkoncept i tidskriften Radio & Television. I tidskriften var det veckat i sidled ett antal gånger. Det blev en klumpig låda som var förhållandevis komplicerad att bygga. Så vi "rätade ut" hornet så att det fick pelarform i stället, och bara en 180-gradersböj (upptill i lådan). Mycket lättare att bygga, och bas/mellanregisterelementet hamnade i lagom lyssningshöjd. Det tog oss sedan många år innan vi 1998 började sälja egna högtalare, och den första modellen var just VH-1:an, vår lättbyggda variant av voigthornet.



Materialet på våra sidor och ritningarna i våra högtalarsatser omfattas av upphovsrätten. Det betyder att du får använda dem för eget bruk men inte publicera (fysiskt eller digitalt) eller på annat sätt ge kopior till andra. Läs mer här.

Vill man däremot länka till oss går det givetvis bra, det är vi bara glada åt. Säkrast är att länka till startsidan (www.valutronic.com), den adressen ändras inte. Och sedan tipsa om hur man går vidare till den önskade sidan.
Undersidor som den här kan av olika skäl ändra namn vid en uppdatering, och då fungerar inte en länk till det tidigare namnet. Däremot kommer en länk till valutronic.com att fungera oavsett uppdateringar eller förändringar.