Klicka här för våra egna vidor som visar några av alla bra funktioner hos vår favorit-navigatorapp.

"Vad då, installera en Navigator-app? Jag bryr sig inte, jag har ju redan Google Maps"
OK, men den har några rejäla brister:

En dålig och krånglig offlinefunktion, så troligtvis kör de flesta online då appen hämtar ner kartor allteftersom. Funkar bra så länge uppkopplingen mot nätet är OK, men vid radioskugga blir det problem. Och det finns faktiskt delar av vägnätet som saknar mobiltäckning, särskilt i glesbygd där navigatorn kanske behövs som mest.
(En riktig offline-navigator tar ner kartorna i förväg, så den fungerar även utan mobiltäckning.)

Maps-kartorna är ibland väldigt torftiga, många detaljer saknas.
Sist men inte minst: Vill du verkligen att Google och deras partners ska få veta vart du kör, vilka butiker, föreningar, möteslokaler mm du besöker eller söker efter?
Det är så Google går med vinst, -- ge bort appar, spionera på användaren, sälj informationen.

Låt oss göra en jämförelse mellan Google Maps, Offline Maps & Navigation och Magic Earth, tre gratisappar.
Här har vi begärt bilnavigering (från Göteborg där vi bor) till Borås djurpark, och när färdvägen ritats upp har vi zoomat in på målet för att se hur de olika apparna lyckas:

                1, Google Maps                          2. Offline Maps & Navigation                      3. Magic Earth
   
1. Google Maps:  Väldigt få detaljer, navigering till en plats väster om djurparken där man inte får stanna bilen. Det är visserligen närmast målet fågelvägen, men man måste åka tillbaka för att hitta P-platsen och ingången.
Detaljer: Man ser inte vad som är bebyggt respektive grönområde, man ser inte ens mindre sjöar eller den stora simbassängen vid Alidebergsbadet (även om namnet dyker upp när man zoomar in ordentligt).

2. Offline Maps & Navigation kör en annan väg, sydost om djurparken, sedan försöker den ta sig in bakvägen på en transportväg som slutar närmast kartnålen, men den är spärrad med en stor grind.
Detaljer: Själva parken är gråmarkerad, men inga gångvägar. Inte ens den riktiga P-platsen syns. (OK, den syns inte heller på Google Maps förrän man zoomar in rejält.)

3. Magic Earth är i en klass för sig:
Heldragen blå linje = bilnavigering till P-platsen. Sedan automatisk växling till fotgängare (prickad blå linje) via ingången och gångvägarna i djurparken ända fram till målet. Den har alltså både bilnavigering och äkta fotgängarnavigering där det finns gångbanor och större stigar, även där det inte finns någon bilväg i närheten.
Detaljer: Även små sjöar, Alidebergsbadets stora simbassäng och körbanorna inne på P-platsen syns.
Utan tvivel bästa karta och smartaste navigatorn, den enda som byter från bil till fotgängare när det behövs för att nå målet.
Men, kanske du tänker, de båda första visar tid till målet, det gör inte Magic Earth. Jo, men det syns inte när jag zoomat in. Magic Earth ger tre alternativa vägar, och där de är separerade står både sträcka och tid för varje väg för sig.

4. Vi testade också MapsMe, en av de mest populära apparna på Play Butik. Den var helt galen i det här fallet. Som Google Maps, men sedan en tvärgir in i parken över stenar, stockar, träd, stängsel, djur och människor tills ditt stora pansarfordon (för det är det enda som klarar detta) står mitt i djurparken och du åker i fängelse. ;-)


Slutsats:
Om du tycker att "Google ser dig" är OK, och om du nöjer dig med att komma nära målet men inte riktigt rätt när det blir lite komplicerat, och att appen slutar fungera när du åkt en stund där det saknas mobiltäckning, så OK, då behöver du inte tänka på det här.
Men om du vill bevara din integritet, vill komma helt rätt och att appen funkar även utan mobiltäckning borde du testa det här alternativet:
   Magic Earth
Magic Earth finns på både Google Play och App Store.
HELT gratis och fri från annonser. Ingenting kostar extra.
     Navigering för bil, cykel, fotgängare och offentliga transportmedel som buss, spårvagn, tåg, tunnelbana och färja, allt i samma app!

Följande fungerar utan internetuppkoppling sedan man laddat ner de kartor man vill ha:
    Röstnavigering på många språk, även svenska. Både inspelade röster och talsyntes som ger fler detaljer (bl.a. uppläsning av vägnamn och skyltning).
    Kartor med intressepunkter, maxhastighet, fartkameror et.c. Kartorna uppdateras numera ungefär en gång i månaden, helt utan kostnad.
    Ingen begränsning av antalet kartor, ladda ner allt du behöver och har plats för. Har du SD-kort läggs kartorna där i första hand.
    Snabb beräkning av långa resvägar (med flera alternativa vägar) genom många länder.
    Varning för hastighetsbegränsningar och fartkameror. Varning för fartkameror kan avinstalleras i länder där det är förbjudet, exempelvis Tyskland.
    Avancerad förarassistans: När mobilen monterats så att den "ser" rakt framåt ger detta övervakning av trafiken och varningar för faror med både varningssymboler och ljud.  Engelsk beskrivning här.

Följande tillkommer när man har internetuppkoppling:
    Aktuell trafikinfo för området du kör i. (Se bild till höger.)
    Hotellbokning via booking.com direkt i appen.
    Fler än en halv miljon (!) Wikipedia-artiklar om turistattraktioner mm, ett W dyker upp på kartan när det finns en artikel om saken.
    Vädret på platser på kartan, både nu, timme för timme och en 14- dagarsprognos.   
    Delning av platser via sociala medier, e-post mm.
    Uppdatering av offlinekartor. Nya kartor kommer ungefär en gång i månaden numera. Detta görs lämpligen via wifi för att spara mobildata.
Låga hårdvarukrav: Vi har testat på en gammal smartphone med Android 4.2.2 och långsam 2-kärnig processor, och appen funkade utmärkt.

Hur du installerar och navigerar kan du läsa om här.


Mer om varför vi valt just den här appen av alla de fler än 30 vi testade hittar du på den mera omfattande sidan.


Om du vill jämföra Magic Earth med den GPS-navigator du har nu, gör följande test själv:
Se först till att du har kartor så att du kan färdas i Sverige, Danmark, Tyskland och slutligen Nederländerna fram till nederländska västkusten. I Tyskland räcker Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Schleswig-Holstein och ev. Hamburg och Bremen, om din navigator tillåter nedladdning av delar av länder och storstäder).
Är du online är det bara att "köra på":

Sök efter de Bazaar Beverwijk . Träffar kan heta De Bazaar med adress Beverwijk eller Beverwijkse Bazaar, och du bör se dem inom några enstaka sekunder. Om du inte får någon träff är det redan kört, då hittar din navigator inte Europas största marknadsområde inomhus, vilket i så fall är ganska kass. Men vi antar att den gör det:
När du klickat på träffen bör platsen visas på kartan inom någon sekund eller två.
Begär vägbeskrivning eller klicka på navigationssymbolen eller hur det nu ser ut på din navigator.
Ändra nu utgångspunkt till Korsvägen, Göteborg. (i Magic Earth, klicka på Min position vid den gröna kartnålen upptill och byt till Korsvägen Göteborg).
Begär visning av rutt (RUTT uppe till höger i Magic Earth). Med Magic Earth och en några år gammal mobil med Android 6.0 tog det bara 8 sekunder så var resvägen klar, med flera alternativa resvägar dessutom.
Hur lång tid tog det med din navigatorapp, och fick du flera alternativa vägar att välja mellan?

I Magic Earth var det bara att klicka på den övre vägen in i Nederländerna så blev det via Afsluitdijk i stället för via Amsterdam där det tidvis kan vara kilometerlånga bilköer. Sedan ett klick på den övre vägen genom Danmark så blev det bron över Storebaelt i stället för fäljan Rödby-Puttgarden (där man kan bli stående länge sommartid om man missar sin inbokade tid).
När jag försökte med MapsMe ("Editor´s Choice" på Google Play) tog uträkningen över 1½ minut och jag fick bara en resväg. Närmare bestämt färjan Göteborg-Fredrikshamn och den jobbiga vägen via Amsterdam till målet. Så jag fick lägga till mina personliga delmål och för varje delmål tog det uppemot två minuter att räkna om rutten.
Magic Earth var alltså 10-12 gånger snabbare i det här fallet.
OBS. Se gärna en 4½ minuts demo-video här.
Cykelnavigering: När vi är framme i Nederländerna brukar vi cykla till närliggande samhällen och till stranden. Då väljer man cykelnavigering, och då hittar den också cykelbanor där bilar inte får köra, exempelvis genom dynerna ut till sandstranden. Samma sak med gångvägar. Många appar har TomTom-kartor eller andra "bilkartor" och hittar därför inte gångvägar genom grönområden, parker mm utan du leds i stället runt dessa, längs bilvägarna utanför.
Magic Earth hittar gång- och cykelbanor och leder dig längs dessa. Inga onödiga omvägar.

Dessutom har den (men då bara online) aktuella resvägar och tider för allmänna transportmedel som bussar, spårvagnar, tunnelbanor, tåg och färjor.
Och om du väljer ett hotell på kartan (eller i "Sök omkring"-listan) och får upp ett vitt B mot blå botten, så betyder det att du kan boka ett rum på hotellet direkt. Klicka bara på B:et.
Du kan också få Wikipedia-artiklar om en mängd (över en halv miljon) intressepunkter.

Kort sagt, en mycket kapabel navigatorapp, som är helt gratis, annonsfri, snabb och med riktig navigation inte bara för bil utan även cykel, fotgängare och allmäna transportmedel. Med alla funktioner utan tidsbegränsning.
Enda svagheten vi kunnat hitta är att en del adresser i glesbygd saknas. Men om man har Eniro-appen i mobilen är det inga problem, då kan Magic Earth hitta rätt i alla fall. För en närmare beskrivning, klicka här.

/Stefan Berge, Valutronic