Tillbehör för högtalarbygge

Moms ingår, dock inte fraktkostnad. Se vår fraktsida.

Skicka beställningar till info@valutronic.com eller ring 0707 760045Högtalarkabel:
HK-8C. Fasmärkt 2 x 0,75 kvmm. Transparent ("kopparfärgad").
3 meter = 30 kr
(räcker i regel för två lådors internkablage)
10 meter = 90 kr

"Låter" en mångdubbelt dyrare kabel bättre än den här? Ljud och el följer fysikens lagar, så det går faktiskt att räkna ut hur exakt en kabel förmedlar signalen till högtalarna. Läs längst ner på sidan.

PU-23 Guldpläterade och isolerade poluttag.
Passar lådor med tjocklek upp till 20 mm.

Kablarna kan skruvas fast (diam max 4 mm) eller anslutas via
4 mm bananstift eller 6,4 mm kabelsko.

Pris per par 150,00
HUF-2 Högtalaruttag 2-poligt
.
Fjädrande kontakt. Pressa, tryck in kabeln, släpp. Klart.
Passar max 1,5 kvmm kabel
Pris 25,00


GKS-1 Gaffelkabelsko, 4-pack. 6,4 mm öppning, passar både HK-560 och HK-100. Enkla men bra! För klämning på kabel, eller lödning om isoleringen tas bort.
Röd isolering = kabelarea 0,5 - 1,5 kvmm
Pris per 4-pack 20 kr

x4
GKS-2 Gaffelkabelsko, 4-pack. 6,4 mm öppning. Passar både HK-560 och HK-100. Enkla men bra! För klämning på kabel, eller lödning om isoleringen tas bort.
Blå isolering = kabelarea 1,5 - 2,5 kvmm
Pris per 4-pack 23 kr
x4

DF-3-50 tvåvägs färdigbyggda delningsfilter 3 kHz.
Första ordningens filter för bästa stereobild.
Överlastskydd och konjugatlänk på ingången.
För högtalare med RMS-effekt upp till 50 W.
Skruvplint för anslutning av kablar.

Pris
320 kr
Text (etsad på kortets undersida) visar inkopplingen,
+IN- = ingång, +HI- = diskantelement, +LO- = baselement.


Om högtalarkablar:
Det finns massor av "experter" på nätet som har åsikter. Men en åsikt är en sak, fakta en annan. Naturlagarna fungerar lika bra för högtalarkablar som i andra sammanhang. Och därmed kan man räkna på saken och se om det är rimligt att en kabel skulle kunna vara bättre än en annan, och i så fall hur mycket. Sedan jämför man med vad mänsklig hörsel i praktiken kan uppfatta, så vet man i stället för att bara tycka.

För det första: Det förmedlas inget ljud i högtalarkablar. Det är växelström, inget annat. Och hur växelström beter sig har man kunnat räkna på i åtminstone hundra år. Det är enkel fysik.
Hos en högtalarkabel som förmedlar frekvenser inom audioområdet, dvs 20 - 20 000 Hz och med strömmar upp till några enstaka ampere, finns det bara tre egenskaper som skulle kunna påverka ljudkvaliteten: Resistans, induktans och kapacitans. Glöm "skinneffekt" och annat som inte påverkar det minsta förrän vid avsevärt högre strömmar och / eller högre frekvenser.

1) Resistans. Egenskapen påverkar hela frekvensområdet.
Hur långa får mina högtalarkablar vara om de har en viss area?
Även om man övat upp sin hörsel extremt bra kan en människa inte uppfatta nivåskillnader på 1 dB vid 400-800 Hz där örat är som mest känsligt om det går några sekunder mellan lyssningarna (som vid byte av kablar). De flesta behöver faktiskt 3 dB sänkning innan de verkligen vet att något hänt.
Och vid riktig höga eller låga toner (under 100 Hz, över 5 kHz) krävs ännu större skillnader.

Vår högtalarkabel HK-8 har en resistiv förlust på 0,025 dB per meter med 8 Ohms last. Och alla våra högtalare är på 8 Ohm och med en jämn och fin impedanskurva.
Det behövs alltså minst 40 meter långa högtalarkablar innan ens det mest vältränade "guldöra" kan upptäcka något fel i det känsliga mellanregistret. Eller 120 meter om man har hör som de flesta hör.
Vad har du hemma? Kanske uppemot 5 meter som mest. Resistansen i kabeln är alltså försumbar, inte något man kan uppfatta. Så ur den synpunkten vinner man inte någonting på grövre kablar.

2) Induktans. Egenskapen påverkar mer ju högre frekvens det är. Nedan gäller "worst case", 20 kHz.
10 meter rak koppartråd, 0,75 kvmm har en induktans på knappt 20 uH.
20 uH vid 20 kHz = 2,51 Ohm, induktiv impedans. Det ger en sänkning med c:a 1 dB vid 20 kHz. Men vid 20 kHz hör man absolut inte 1 dB skillnad. Också ohörbart (och det har i stort sett inget med kabelns grovlek att göra).

3. Kapacitans. Har nästan ingen lust att kommentera, så lite spelar det roll. Men OK:
Max 100 pF per meter, tio meter = 1 nF. Detta ligger inte i serie med högtalaren, utan parallellt. Det utgör alltså bara en belastning på förstärkaren + den ledningsresistans som leder fram till den del av kabeln som är aktuell...
Värsta tänkbara scenarium: serieresistans + förstärkarens utimpedans 1 Ohm, kapacitans 1 nF, 20 kHz: Då påverkar kapacitansen med 1/7950, alltså drygt en hundradels procent. Den som tycker sig höra  den saken hör / ser nog tomtar och troll också.

Vid en mässa i Göteborg testade vi det här. Vi tog till rejält, och anslöt högtalarna med 2 m lång, endast 0,1 mm (diameter) lackad koppartråd (c:a 100 ggr mindre area än HK-8). Vi fick fortfarande enbart beröm för den höga ljudkvaliteten. Ingen hade något att invända. (Vi hade förstås tejpat fast en grov kabel som lyssnarna såg, hade de sett att det var en idiottunn koppartråd hade förstås några ogillat ljudet... Fast det har ju mer med psyket än hörseln att göra.)

Så behöver du "bättre" kabel än HK-8C? Inte om du har mindre än 30 - 40 meter mellan förstärkare och högtalare, då gör en kraftigare kabel ingen hörbar skillnad. Och om man flätar kablarna så kan det bara öka induktans och kapacitans, det går åt fel håll. Så... vanliga raka, måttligt kraftiga (tråkiga) kablar  räcker och blir över om det är ljudkvalitet du tänker på.
Det är därför vi har plockat bort de "fina" dyra kablarna från sajten. Vi vill inte lura någon att köpa dyrt när billigt är lika bra.
Men om du absolut vill, för att du tycker att kraftigare kablar är snyggare eller imponerande, så leta upp den kabel du vill ha på Monacors sajt så tar vi reda på vad den kostar.
Du bestämmer givetvis själv vad du vill ha för kablar, det är inte vår sak att bestämma. Vi vill bara berätta om hur det ligger till rent fysikaliskt.