MB-50. En liten sluten låda med SQ-50:s rena ljud.
Matchande centerhögtalare, CS-50: 19 cm hög, 20 cm djup, 50 cm bred. Klicka här för mer info.

Bilderna visar lådor med det tidigare stora diskantelementet. Numera används samma diskantelement som i resten av SQ-50-serien, se högtalarsats HSQ-50F / F2 som de här lådorna är konstruerade för.
Givetvis har en liten sluten låda inte lika djup bas som en större basreflexlåda, så de mindre varianterna av MB-50 (8 respektive 13 liter) är främst avsedda som musikhögtalare tillsammans med en separat baslåda av hög kvalitet. Eller som satelliter i en hemmabio för dig som vill ha bättre ljudåtergivning än i de plastlådor som alltför ofta ingår i priset när man köper en hemmabio på ett varuhus.
20-literslådan, då?
I januari 2019 räknade vi fram en basport till 20-literslådan och blev oerhört överraskade över resultatet. Vi hade bara haft 8-literslådan i butiken, och den har rätt tunn bas. Men oj, vad 20-literslådan kunde prestera, också i basregistret, när basporten var på plats! Därför rekommenderar vi inte MB-50 i sin största låda plus en baslåda, eftersom de nyare SQ-50-20 redan har djup bas.
Så om du vill ha en lättplacerad 20-literslåda med imponerande bra ljud: Länk till SQ-5020.

Den vanliga MB-50 finns i tre varianter, samma frontyta men olika djupa.
Beroende på lådans djup får man olika basåtergivning:

Blå kurva = 20 liter, grön kurva = 13 liter, röd kurva = 8 liter.


Med 122 mm låddjup invändigt blir det alltså 8 liters innervolym.
Ändras 122-måtten till 200 mm blir lådvolymen 13 liter (grön kurva).
Ändras de till 305 mm blir det 20 liters lådvolym (blå kurva). Fast om du ändå tycker att 20 liter är OK, rekommenderar vi SQ-50-20 i stället så slipper du trasslet med separat baslåda och ytterligare kablage till den.


Byggbeskrivningar, sågmallar och monteringsanvisningar för våra högtalare mejlas numera som PDF-dokument till våra kunder i samband med beställningar. Se förklaring här.