Startsida - Högtalare - Förförstärkare - Slutsteg - FraktKontakt - Butik - Om oss - Campingtips  - Fototips

Sidan uppdaterad 2024-12-20

Tältsemester

...Låter det jobbigt?


Det här är (tyvärr) vad en del tänker på när man säger att man skall tälta på semestern. De minns föräldrarnas små ryggåstält man kröp in i på natten. Trånga, obekväma och ett elände vid regn. Normalt på 1950-talet, men det har hänt en del sedan dess.
Ett modernt tält kan numera både vara stort som ett mindre vardagsrum, lätt att sätta upp, ha låg vikt och vara vattentätt.

Min egen erfarenhet av tältsemestrar

Den första semester jag (vagt) minns, var när jag var fyra - fem år gammal, och familjen (fem personer) delade på två ryggåstält, dock lite större än de på bilden här ovan.
Självklart var det trångt, och vid dåligt väder vansinnigt tråkigt, i synnerhet för mig som barn.

Med tiden blev det allteftersom större och bekvämare tält, och hösten 2004 fann vi den typ av tält vi har nu. Det var ett tunneltält som såldes av ett företag i Nederländerna som heter Obelink. De har Europas största sortiment av campingartiklar, allt från tältlinor till husvagnar. Här fanns stora mängder tält av olika slag.
(Numera finns obelink.eu på engelska och obelink.de på tyska.)

Onlinebeställning, kortbetalning, och tre dagar senare levererades tältet till vår dörr i Göteborg.
Nästa sommar såg ut så här när vi hade satt upp det på Camping Vogelenzang:


Athene-tältet var stort och bekvämt att vara i, det är inga miniatyrmöbler du ser på bilden utan fullstora campingmöbler.

Det här tältet upplevdes som ett verkligt lyft jämfört med våra tidigare tält. Snabbt att sätta upp (20 minuter), praktisk form och förvånansvärt stabilt även när det blåste rejält. Vi hade det under sju treveckors-semestrar i Holland plus några kortare campingtillfällen i Sverige.
Totalvikten var bara c:a 20 kg.
Så den 21 augusti 2017 klockan tre på eftermiddagen beställde vi det här tältet, Lugano 6 Plus.

(Bild från Nederländerna sommaren 2018)

Tyvärr hade det ett fabrikationsfel, sömmarna var bara täta några år, sedan klarade det inte regn längre.
Men vi är inte de som ger upp. Nästa tält blev ett "Gotland 5" som vi köpte från MaxTrader i Tyskland.
Det skulle i alla fall vara tätare - tälttyget klarar 5000 mm vattenpelare och golvet 10 000. Och det här fick vi verkligen testa under campingsemestern 2023. Det regnade halva tiden, extra mycket när det vara åska, men sömmar och golv var täta.
Kanalerna där glasfibetstavarna är löper bara över taket, tältets sidor hålls ut av kraftiga krokar som fästs i glasfiberstänerna. De korta kanalerna gör att de kan hållas raka när glasfiberstängerna ska sättas i och tas ur, så det var mycket lättare och snabbare att hantera än de tidigare tälten som hade kanaler nästan hela vägen ner till marken.


Två råd om du vill köpa ett rymligt familjetält:
Fastsytt golv (eller ett som sitter fast med dragkedja). Regn, blåst och insekter i förtältet är kanske uthärdligt, men inte direkt roligt. Om marken inte är stenfri: En extra presenning under tältet, dock gärna perforerad så att vatten inte blir liggande mellan den och tältgolvet - ett par veckor gammalt vatten luktar inte så gott.
Tunneltält av den halvrunda typen med enbart glasfiberstavar, då klarar tältet även kraftiga vindar. Plana väggar må se bra ut, men vid en storm pressas de in och knäcker tältet. Vi har haft ett sådant tält, så vi vet.

Så till våra "campingtips" för dig som funderar på tältutrustning, kanske för första gången.


Tältmaterial och deras egenskaper:

Bomull är stabilt och tål solljus mycket bra. Själva duken kan hålla i åtminstone ett årtionde vid vanlig semestercamping några veckor om året.
Men... Torr bomullstältväv är tung. Våt är ännu tyngre. Och om tältet tas ner vått måste man packa upp det så fort man kommit hem och låta det torka, annars kan det angripas av mögel eller röta.

Tält av syntetväv angrips inte av mögel eller bakterier, och klarar därför att packas ner våta utan risk (förutom lukten av surt vatten om man inte torkar det inom några dagar).

”mm vattenpelare” (mm vp) är det mått som visar tältdukens täthet mot regn. I princip ställer man ett långt rör ovanpå en bit väv (som hålls tätt mot rörkanten) och så fyller man på vatten. När vattnet nått en viss höjd (räknat i mm) blir trycket så stort att vattnet pressar sig igenom väven. Det är denna siffra man anger när man vill tala om hur tätt tältet är. Man kan tycka att vattentjockleken på ett tält är så liten (bara någon mm även vid kraftigt regn) att det inte spelar någon roll, men det tryck vattendropparna ger mot väven när de slår in i den vid ett skyfall är inte försumbart. 2500 mm vp och uppåt brukar räcka med marginal även för häftiga regn. Familjetält typ de senaste vi haft brukar klara 3000 - 5000 mm vp, och då är ett rejält skyfall inga problem (om tältet är OK).

Skaffa bekväma tillbehör.

Riktiga luftbäddar:
En c:a 20 cm tjock ”Luftbädd” är mycket bekvämare än ett liggunderlag. Finns hos Biltema, Jula, Clas Ohlson och liknande företag. Priset är inte högre än för ett liggunderlag, men det är många gånger mer bekvämt och tar ändå inte mer plats i packningen.
Har man tillgång till el (från bilen eller nätet) är en elpump en bra investering. Kostar inte mycket mer än en fot- eller handpump och madrassen är fylld på någon eller några minuter utan minsta ansträngning. Man använder den också för tömning, så att all luft är borta när man viker ihop bädden. Då ryms den i sin orginalkartong. Med några liter luft kvar är det knepigare...
Har man inte tillgång till el, välj en stor fotpump som har flyttbar slang så att man både kan fylla och tömma madrassen med den.

Bord och stolar:
Skaffa bord och stolar i fullstorlek. Moderna material gör att vikten ändå blir låg samtidigt som man sitter bekvämare än på små campingpallar. Stoppade stolar kan verka bra för kalla kvällar, men tänk på att de blir svettiga varma dagar. Lösa sittdynor som bara används när de behövs är bättre.

Sovtäcken (inte sovsäckar!) som man kan öppna hela vägen. Att tvingas sova i en vanlig sovsäck en lite varmare natt kan bli jobbigt. Med ett sovtäcke kan man öppna "lite lagom" eller ligga på underlaget med sovtäcket som ett vanlig täcke om det känns bättre.

Om du har tillång till el (230V):
El-platta och elgrill. Lättare att rengöra än gas- och kolprylar, billigare i drift (i synnerhet om el ändå inkluderas i campingavgiften, då blir det ju "gratis" att använda dem). Och så slipper man ha med sig gastuber och grillkol i packningen. Vi har numera en liten induktionshäll som är extra lätt att hålla ren, har både effekt- och temperaturinställning, det senare underlättar matlagningen.
El-kylbox. Två typer finns: Billiga och lätta termoelektriska, och dyrare och tunga som har riktig kompressorkylning.
När det gäller termoelektriska boxar, kolla siffran för kylförmåga innan du köper! En del boxar kyler drygt 20 grader under omgivningstemperatur (vi har en sådan), andra bara 10-15 grader vilket är i minsta laget om man vill förvara färskvaror i boxen varma dagar.
Kompressordrivna boxar har fördelen att man helt enkelt ställer in den temperatur man vill ha, exempelvis +4 grader. Då håller den det, även om omgivningens temperatur skulle bli hög. Men... Även en med måttlig innervolym kan väga en bit över 20 kg (tom).

Miniugn. Visst, den tar plats i packningen, men inte så mycket om man fyller den med småprylar invirade i t.ex. en handduk (så att man inte skadar ugnen). Då fungerar ju ugnen som en "förpackning" till sådant som annars ändå skulle ta plats på utsidan.
Med en liten ugn kan man ha varma och frasiga bake-off-baguetter till frukost, och är den stor nog kan man också grilla i den och fixa ugns-pommes frites och värma pizza. De allra minsta ugnarna (på typiskt 8 - 10 liter) kan ha dålig isolering vilket gör dem väldigt heta både ovanpå, på sidorna och fronten. Lite större ugnar brukar ha bättre isolering, värmen hamnar i maten i stället för att värma rummet ugnen står i.

Om du inte har tillgång till el:
Campingkök med gasdrift. Det finns sådana som har piezotändning och drivs med en engångsgastub. I med tuben, slå om en omkopplare, vrid på gasen, i ändläget tänds den. Låg vikt, enkel packning. Kanske inte lika hög kvalitet som riktigt dyra campingkök, men väldigt bekvämt. Vi hade ett som fungerade perfekt i de sex år vi inte hade tillgång till el. Den gick inte sönder, men vi gick ändå över till eldrift eftersom det ingår i kostnaden på den campingplats vi brukar åka till.

Sist men inte minst: Batteridriven insektsdödare, typ "tennisracket". Så att man utan alltför mycket ansträngning kan ta kål på de flugor och myggor som tar sig in i tältet. Kostar bara några tior.



mejl: info@valutronic.com
Telefon: 0707760045 (vardagar 11-17, övrig tid privattelefon)