Startsida - Högtalare - Förförstärkare - Slutsteg - FraktKontakt - Butik - Om oss - Campingtips  - Fototips

Preamp 2

Förförstärkaren för dig med höga krav på musikåtergivning,och som vill kunna spela vinylskivor (nu eller i framtiden).
Höljet är av laserskuren genomfärgad svart MDF.
Säljs helt färdigbyggd inklusive extern switchad nätdel. Pris 2990 kr.

Den är 100% analog, och alla förstärkarsteg är klass A, med diskreta lågbrustransistorer med hög bandbredd. Det gör att du inte störs av vare sig brus, distorsion eller färgning av ljudet.

Fronten har vridreglage för volym, balans, diskant och bas och en omkopplare för RIAA till/från.
Fyra ingångar (RCA-uttag, stereo). Två 500 mV ingångar för CD, DVD, dator, DAC mm, en 120 mV ingång för smartphone, surfplatta eller annat med lägre utsignalnivå och en pick-up-ingång för skivspelare med 1 - 6 mV inställbar känslighet.
Två utgångar (också RCA stereo).
Utgång 1 har fullt frekvensomfång (inkl hela basregistret) för anslutning av slutsteg som driver högtalare med fullt frekvensomfång.
Utgång 2 har dämpad bas. Om man har ett 2.1-system, alltså en aktiv baslåda + två mindre högtalare, ansluts baslådan till utgång 1 och det slutsteg som driver de mindre högtalarna till utgång 2. ett slutsteg och två mindre högtalare till utgång 2. Se skisser längre ner på sidan.
En annan finess:
Man behöver inte koppla om mellan ingångarna när man vill vill byta signalkälla. Preamp 2 "lyssnar" på alla ingångar och den som spelar upp ljud hörs, helt enkelt. (Man spelar ju inte upp musik på flera enhet samtidigt.)

Preamp 2 är inte större än den behöver vara. Front 6 x 20 cm, totaldjup inkl rattar och uttag 13 cm, trots att vi "klämt in" över hundra hålmonterade komponenter på kretskortet. Den får alltså plats även om du har mycket begränsat utrymme.

Även om du inte har någon vinylspelare är det en förhållandevis billig förförstärkare med tanke på ljudkvaliteten.
Om du har en vinylspelare är det ett fynd, bara ett externt RIAA-steg av den klass som är inbyggt här från början kan kosta mer än hela Preamp 2, och eftersom en del äldre vinylskivor kan vara av skiftande kvalitet kan man justera både bas och diskant så att det blir bra i alla fall.

Så... om du vill ha en förförstärkare du blir nöjd med är Preamp 2 helt rätt.
Vill du dessutom kunna njuta av musik på vinyl är det troligen det bästa val du kan göra.

Skriv till oss om du vill veta mer eller köpa den, så återkommer vi med beräknad leveranstid. Normal leveranstid är 1 - 2 veckor. Klicka på Kontakt högst upp på sidan.

Lättplacerad! Front 6 x 20 cm, djup 13 cm inkl rattar och uttag:

Baksida:

Från vänster till höger är det följande anslutningar:
12 Volt drivspänning. Utgång 1, utgång 2, RIAA in med jordskruv, linje in 120 mV, linje in 500 mV, linje in 500 mV.
Inkoppling av slutsteg (t.ex. Poweramp 5) och två högtalare med fullt frekvensomfång (t.ex. SQ-50-serien):

Det finns en utgång till på Preamp 2, och den har seriekondensatorer för basdämpning (-3 dB vid 100 Hz / 10 kOhm).
Om man har två mindre högtalare + aktiv baslåda bör man inte mata de små högtalarna med bastoner de ändå inte återger. Det skulle bara ge ökad risk för distorsion. I stället kopplar man så här:



Ingångar:


Linje 1 och LInje 2 har känslighet 500 mV. Passar Datorljudkort, DAC, CD- och DVD-spelare, TV mm
Linje 3 har känslighet 120 mV och passar för anslutning av smartphone, surfplatta och laptop / netbook-datorers hörlursutgångar.
RIAA har känslighet 1 - 6 mV och passar för anslutning av skivspelare med MM-pickup. Om man inte har någon skivspelare ansluten slås RIAA-steget av med strömbrytaren på fronten för att undvika störningar från öppen ingång.

En illustration som visar varför vi valde att skippa ingångsväljaren:

Tänk dig att du befinner dig i ett rum där någon berättar något intressant du vill lyssna på. Men det finns tyvärr tre andra personer i rummet, och de småpratar med varandra. Den du vill lyssna på talar högst, så du hör det han säger, men det blir i alla fall irriterande. Du skulle helst vilja att de som småpratar vore i ett annat rum. Du vill "välja bort dem".
Tänk dig nu att du befinner dig i samma rum, personen du vill lyssnar på talar, och de tre andra är helt tysta. Nu gör det inget att de är där, de stör ju inte.

Det första exemplet motsvarar hur det var förr i världen. En bandspelare, ett kassettdäck, en radiodel eller ett grammofonsteg, alla hade ett bakgrundsbrus som hördes när det var paus i musiken. Ungefär som de som stod i rummet och småpratade i exemplet här ovan.
Så för att minimera bruset måste man välja en enhet, och stänga ute de andra.

Numera har vi i stället CD- och DVD-spelare, DAC:ar, Bluetoothenheter mm som inte brusar så att man hör det. Och i Preamp 2 är RIAA-steget också nästan helt tyst. Det blir som i det andra exemplet här ovan: Att alla fyra är närvarande gör inget, alla utom den du vill lyssna på är ju ändå tysta.
På samma sätt kan vi utan problem låta Preamp 2 "lyssna på" alla fyra ingångarna samtidigt utan att välja bort någon av dem.
När du spelar upp ljud från CD- eller DVD-spelaren är det den som hörs. Även om alla andra ingångar är anslutna till enheter som är på, så hör du inget från dem om de inte spelar upp någon musik. När du stänger av eller stoppar spelaren och startar uppspelning av musik från någon av de andra enheterna så hörs den i stället. Eftersom ingenting brusar finns det ingen orsak att "välja bort" de övriga.

Men om man har en ansluten CD-spelare som spelar upp musik, och så vill man lyssna på musik från sin smartphone i stället...
Tja, hur skulle du göra om du lyssnar på en högtalarradio eller TV:n hemma, och så ringer det på mobilen... Då stänger du av ljudet på radion eller TV:n innan du svarar i mobilen, eller hur?
Samma sak här:
Stäng av eller pausa ljudet på de enheter du inte vill lyssna på. Svårare är det inte.
Vi har haft den här typen av ingångssteg sedan 2016 och aldrig saknat ingångsväljare. Man stänger ju av det man inte använder, som i alla andra sammanhang.

Genom att göra så här undviker vi ett problem som mekaniska omkopplare har: Att de med tiden slits ner och / eller oxiderar.  Det börjar skrapa när man byter ingång och vill det sig illa sliter man igenom metallen och omkopplaren funkar inte längre. Ingen risk för den saken här.
Att det ändå brukar finnas en ingångsväljare beror nog på att man har det av gammal vana. Man har helt enkelt inte funderat på varför.
Eller också ser man fram emot den dag den börjar krångla, så får man in pengar på service. Eller gemom att kunden köper en ny.
Vi vill tvärtom att våra produkter ska hålla så länge som möjligt. Då får vi gott rykte och det är viktigast för oss.
Åter till den här sidans topp.